Linecký dort je typické vánoční cukroví v Rakousku. A je to pochoutka, která má svou historii. O lineckém dortu se tvrdí, že je to jeden z nejstarších dortů na světě a jeho výroba je zdokumentovaná až do roku 1600. V Rakousku se vedou spory, zda je pojmenovaný podle města Linz nebo podle věhlasného vídeňského cukráře Linzera. V Linzi je dokonce cukrárna zapsaná v Guinessově knize rekordů. Upekli zde linecký dort o průměru 4 m a hmotnosti 650 kg.
Co všechno potřebujete
A v moderní verzi už lze péct i veganské linecké cukroví a také tento dort. Na základní těsto je potřeba pohanková mouka (250 g), která pro přípravu velmi dobře funguje. Těsto se vylepší moukou z mandlí a lískových ořechů (150 g) a kaštanovou moukou (50 g). Do těsta přijde ještě 50 g rýžového oleje, 160 g jablečného nebo pomerančového džusu a podle chuti mletá skořice, muškátový oříšek, citronová kůra a vanilka. Těsto se dá do formy a potře bohatě džemem bez přídavku cukru. Okraje se potřou rýžovým sirupem a ozdobí plátky mandlí. Z kousku těsta se vykrájí hvězdičky, které se položí na džem a vše se zasype strouhaným kokosem. Peče se na 180 °C asi 20 minut.